Bra segling i Sverige

Segling i Sverige på sommaren

Det finns många ställen i Sverige där man kan uppleva bra segling. Sverige är ett långt land med en lång kust och här finns många ställen med goda förutsättningar för bra segling. I denna artikel så kommer du att kunna läsa om ett antal fina ställen att segla till. Början kommer att göras från norra Bohuslän med Kosteröarna för att ta oss ner till Göteborgs skärgård. Sedan kommer vi gå igenom trevliga platser i Skåne man kan segla vid och avslutningsvis går vi igenom Stockholms charmiga skärgård och Höga Kusten.

Segling i Bohuslän

Koster är belägen strax utanför Strömstad i norra Bohuslän. Den består av två öar, Nord- och Sydkoster som skiljs åt av ett smalt sund och utanför ligger en massa skär och holmar. Den trevligaste vägen till Koster är så klart med egen segelbåt och trevlig segling. Här finns även gästhamnar och naturhamnar att lägga till vid så att man kan ta del av vad Kosteröarna har att erbjuda. Sydväst om Koster bereder Kosterarkipelagen ut sig med kobbar och skär och fyrplatsen Ursholmen längst ut.

Ett annat bra ställe att segla runt är Tjörn, som är känd för sin segling. Varje år hålls seglingstävlingen Tjörn Runt här. När man seglar runt Tjörn så kan man besöka det pittoreska Åstol som har ett rökeri där det även arrangeras visaftnar. En annan fin rutt är Grönskären med Altarholmen. Här får man en underbar arkipelagkänsla med goda chanser att se säl. Eller varför inte segla genom pittoreska Kyrkesund? Om man seglar runt Tjörn får man många chanser till riktigt trevliga upplevelser och platser att besöka.

Segling i Göteborgs skärgård

Det finns många fina platser att besöka i Göteborgs skärgård och har man en båt kan man dessutom uppleva trevlig segling bland öarna. I vår seglingsguide till Västkusten hittar du tips på ställen att besöka med båt. Vi börjar med idyllen Brännö som var Göteborgsskärgårdens viktigaste knutpunkt för handel och sjöfart söder om Göta Älvs mynning. Brännö är ett mysigt, levande skärgårdssamhälle med all tänkbar service. Perfekt att tillbringa några sommardagar här bland avslappnade och välkomnande öbor. Eller besök Knarrholmen, som är en av de närmaste mindre öarna i Göteborgs skärgård. Här finns små sandstränder, klippor, badbryggor och hopptorn.

Om man ändå är i Göteborgs skärgård så kanske man skall passa på att segla till Marstrand. Även Marstrand är känt för sin segling. Sommaridyllen Marstrand ligger på de två öarna Koön och Marstrandsön. Under 1800-talet blev Marstrand en av Sveriges tidigaste och populäraste badorter, inte minst tack vare att kung Oscar II semestrade här på somrarna. Platsen har bevarat sin elegans och är ett favorittillhåll för seglingsälskarna med roligt hålligång, party och flärd på flådiga krogar längs hamnkajen. Marstrandsön är en trähusstad som på sommaren blir landets seglingsmetropol och årligen är utgångspunkt för Marstrandsregattan, och andra stora seglingsmästerskap.

Segling i Stockholm

Om man inte befinner sig på västkusten utan i stället befinner sig i Stockholms skärgård så går det att hitta bra segling även här. Varför inte ta en tur till Husarö som ligger relativt skyddat vid Husaröledens början. Ön är inte så stor, knappt 2,5 kilometer lång, men trots det rymmer den rätt mycket bebyggelse: stugby, scoutstuga, lotsmuseum och gästhamn (som kan vara lite utsatt när det blåser sydostlig eller sydvästlig vind). Dessutom finns Husarö Lotskrog med uteservering och skärgårdsinspirerad meny.